Tuesday, October 25, 2016

Terrarium

Dah lama x update blog.. Takde la bz sangat, cuma maybe blog dah bukan keutamaan.

Kali ni just nak share aku start bereksperiment dengan terrarium. Takde ape yang special, terrarium ni dah biase orang buat. Yang aku buat ni plannye untuk pokok hiasan dalaman (indoor) tanpa perlu siram2.. Cuma perlu letak kat tempat yang ade cahaya.

Post ni just nak share gambar, jadi lepas beberapa ketika nanti boleh compare balik progress terrarium tu. Kalau simpan je gambar dalam phone nanti nak pakai entah ke mana.

Experiment Pertama:



Experiment Kedua:









Experiment Ketiga:


Wednesday, September 16, 2015

Lukisan Hiasan Dinding

Ok, tajuk post kali ni memang membosankan.. Aku pon dah lame sangat x blogging ni, so xde idea dah.

Weekend aritu isteri aku suruh buat tempat letak sejadah. Jadi aku pon pergi la cari barang2 yang boleh guna kat tempat orang buang.

Pastu jumpe pulak ampaian lama. Memang sesuai buat tempat letak sejadah, tapi aku dapat idea lagi best.

Ampaian buruk terbuang
Lebih baik aku buat frame lukisan, lagi la best kan. Jadi aku ambik part mane yang aku nak n mulakan proses kat dalam rumah. Kebetulan aku ade kain putih lebih buat hantaran kawin dulu. Jadi memang terbaik la.

Ukur dulu
Jadi mula2 aku ukur dulu bagi muat2 untuk kain tu. Lepas tu potong sikit part yang terlebih panjang.



Lepas tu lilit batang tu dengan tali ropia sebab batang besi tu dah berkarat.

Lepas tu pasang la kain.


Lepas tu lukis, aku lukis pakai marker je sebab tu je ade. Lepas siap lukis tegangkan kain tu pakai tali.




Kire dah siap la ni, pastu gantung la kat mana2 yang sesuai, ambik gambar pastu upload kt instagram.



Sekian terima kasih..

Sunday, June 14, 2015

HATIROBOT

Baru2 ni, aku ade la join Robot Games: Battle of The Brain kt Putrajaya sempena Hari Belia 2015 yangg dianjurkan oleh Cytron.

Dalam pertandingan tu, ade 3 jenis game, so aku masuk game yang paling senang sekali: Tunnel Escape Robot Open Category. Game ni sangat simple, just kene buat robot yang berjalan laju, tapi mesti berjalan, xboleh pakai tayar.

Jadi aku join la game ni sebab nampak best je, aku buat team dengan isteri aku, Jannah, team kami bernama HATIROBOT.

Memandangkan robot yang perlu dibuat ni simple je n hadiah pon murah, so aku buat robot ni guna barang2 terbuang je, maka dapat jimat duit n lagi mencabar.

Waktu balik kampung aku operate abes barang2 letrik yg rosak n ambik part2 yang mungkin berguna:

radio buruk kt rumah
Dah setel korek ape yang boleh pakai.
Motor2 letrik dari barang2 letrik lama ni jarang rosak n selalunye jenis berkualiti walaupon barang letrik tu jenama biase2 je.

Untuk design lak, aku banyak refer kat jenis2 linkage, antara reference utama aku ialah Hoeken's Linkage.

Jadi before buat, aku kene simulate dulu, simulator2 yang ade lak leceh nak pakai, so aku buat simulator aku sendiri pakai Processing:





Untuk body die, aku banyak pakai acrylic sebab ade banyak kat rumah.





Video tengah testing jalan:

video


Ini lak track sebenar waktu pertandingan:



Hari pertandingan:


Malam sebelom pertandingan tu aku tak tido, testing2 untuk jadikan perfect, tapi, waktu pukul 5 pagi, ade gear yang patah, so aku repair alakadar je sebab pukul 7 dah nak gerak.

Waktu pertandingan, waktu testing jalan ok, tapi waktu sebenar KO, gear yang patah tu patah lagi, aku try repair tapi xsempat, jadi kami terpaksa tarik diri.

Pengajarannye, jangan buat keje last minute. Papepon thanks sangat kat Jannah sebab bagi sepenuh sokongan walaupon die taktau pape pasal robot. Terima kasih jugak kat semua orang2 yang sokong aku.