Sunday, July 22, 2012

'L' for Latifah



Pagi tadi pas sahur ade la mase free2.. So, ak pon ambik la paper clip, dawai n duit 50sen.. Ps bengkok2 n solder2 sikit, ni la hasil die.. Semestinye lah nme 2 ak letak nme org yg ak sentiase igt kn.. hehe..

Mende nie simple je mcm putar alam yg ak buat dulu yg die auto balance..


gmbar lagi
letak atas perfume

Since die autobalance, so ak blh la letak mende nie kt atas ape2 je n die akan sentiase tegak..

Bosn la kalau ad gmbr je kn,.. Nie ak ade video die lk..





Mende nie akn pusing x benti2 sebab ak da letak jampi kt die.. haha.. So blh la ak tgk die slalu smbl tringt org yg tersayang.. Jiwang abes la.. haha..

Mcm biase credit kt camera panasonic fazren yg power..

Thursday, July 12, 2012

NewPlast

Harini baru rase free sikit pas last lab da present..


Jadi mule la mase nk update blog pasal mende2 yg da lame ak nk update..


Kali nie ak nk share pasal penemuan ak lak, mende nie dah lame, wktu tahun 2005 dulu.. Mende nie ak buat backup ak punye tesis mini kt MRSM Jasin dulu..



antare sample2 yg ak buat


Dalam penemuan nie, ak jumpe 1 jenis pokok yg getahnye boleh menggantikn plastik.. Dalam kajian ak, plastik dari getah nie agk berkualiti.. maksud ak berkualiti ialah die kuat, liat, boleh tahan lbh kurang 5 tahun sblm reput.. fizikal die pon mmg mcm plastik.. memandangkn die biodegradable, jadi bagus la klu nk gntikn plastik..


Tapi malangnye ak xtau ape name pokok nie n ape speciesnye.. Mungkin jugak pokok nie dah dikaji oleh org yg lagi arif pasal mende2 nie n myb dh komersil tapi ak je xtau..


Ak pernah hantar sample getah pokok nie kt member ak yg belajar pasal polimer kot, tapi senyap je sampai skrg.. Myb die pon sibuk hal die sendiri..




contoh sample




Pokok die pulak hidup kt tepi paya.. ak pon x pasti yg pokok nie akn tumbuh kt kwsn2 cmni je or kt mne2 pon die blh.. pokoknye menjalar n berbuah warne kuning..




buah2 die mmg byk giler mcm rambai pon ade

yg tande merah tu pokok die

pangkal pokok kt pinggir paya yg ditanda merah




Selain plastik, ak dapat rase yg pokok nie gk ade kadar etanol yg tinggi terutama kt buah die.. so blh la pki buat ganti petrol yg mahal tu..


Dari zaman sekolah sampai sekarang ak masih percaya pokok nie ade potensi untuk beri faedah kepada dunia.. Memandangkn habitat die kt malaysia, jadi untung la malaysia kalau die betul2 ade potensi..


Harap pembaca2 dapat bgtau ak kalau2 mmg pokok nie xd harapan sbb da ade org kaji or mmg da dikomersilkn.. Atleast ak xd la nk berangn2 lagi kn.. haha..

Papepon, harap mslh sampah di dunia dapat diatasi walau ap pon carenye.. xtahan ak tgk pencemaran merate2.. Sekian....

Monday, July 9, 2012

Shell Eco Marathon Asia 2012

Pada 4-7 july 2012, ak ade join Shell Eco Marathon Asia kt Sepang International Circuit.. Mende nie la yg menjadikn ak bz sangat 3-4 bulan nie smpi xd update pon kt blog nie.. abes bersawang blog ak..


Dalam team nie ak jadi designer untuk semua chassis termasuk suspension depan n belakng, steering, luggage compartment, driver compartment n etc2.. Ak jugak jadi designer untuk semua body panel luar.. ak jugak jadi designer untuk electrical circuit n smue mende pasal electrical temasuk lampu, starter, signal n lain2.. Boleh kate hampir smue mende ar ak design sorg atas bantuan n pendapat rakan2 sepasukan.. tapi ak x sentuh sangat bab engine.. bagi ruang untuk org lain buat.. bukan setakat jadi designer, tapi ak gk la yg fabricate hampir semue part atas bantuan rakan2 seperjuangan jgk..


Biasenye ak jarang share gambar2 muke n peribadi ak kt blog nie, tapi kli nie ak share la sikit2,. xkesah la x hensem pon.. ap kesah org kate ape kn, nie blog ak.. suke hati la nk upload papeponkn..


Road to success


Dalam menjayakn projek nie, banyak la liku2 yg kene tempuhi.. gaduh2 manja antare team mate pon banyak jugak.. sampai ak tarik diri dari team last2 minute.. sblm nie ak da terbiase jadi ketua team.. jadi bile duduk bawah org nie rase lain lak.. pastu ak nie jenis mengade2 sikit.. kalau org x accept idea ak, ak rase amat x puas hati.. Ak nie sensetif sikit orgnye.. Jadi mintak maaf la kt team member yg banyak sgt bersabar ngn perangai x sedar diri ak nie..


bergmbr ngn teammate


Last2ly, team ak pon dapat la no 17 per 17 dalam categori urban concept gasoline.. walaupon dapat ranking paling last, tapi ni first time team UTP dapat masuk ranking.. Jadi tahniah jugak la..


tgh buat chassis

tgh modified kt sepang

sebelom balik..

tgh tolak kete sblom race


Memang ade banyak giler lagi gmbr tapi malas nk upload, nk tgk byk2 tgk kt facebook la kn..


Lastly, kepade teammate smue, team UTP Gen 89 mmg la bukan team yg terbaik, kalau terbaik mmg da lame kite menang, name pon mcm gay je.. Tapi hanya ad 1 team UTP Gen 89 kt dunia nie.. Setiap team member ad nilai tersendiri yg membentuk team kite.. xperlulah kite jadi yg terbaik kalau yg terbaik bukan diri kite.. Jadilah diri kite sebenar dan berjaya dengan care kite sendiri.. Ukurlah kejayaan atas garis ukur kita sendiri.. mengarut lak ak mlm2 nie.. haha..


Lastly lagi sekali, tahniah kepade sesape yg patut ditahniahi..

Thursday, June 21, 2012

Saya suka Matematik


Pada suatu masa dulu ak da pernah post pasal nie tapi ak tarik balik sbb xseberape kemas.. Ni projek thesis ak waktu kt Jasin dulu..


Projek nie pasal cmne nk kire punca kuasa ngn care yang mudah.. ak rase mesti ramai yang xtau camne nk kire punca kuase tanpa gune calculator n buku sifir.. kn2.. Mende nie la yg ak terfikir waktu form 3 dulu.. Jadi ak cipta lah care ak sendiri untuk kire punca kuasa.. Yang bestnye, pakai care ak korg boleh kire tanpa gune pen n kertas pon, just pakai otak je trus blh dapat kire.


Waktu form 3 dulu mmg ak dapat rase yg ak da power habis dh dapat buat mende nie.. Malangnye, sebenarnye banyak je care untuk kire punca kuase dua, yang ak tau pakai numerical method or pakai differentiate.


Untuk siapkn thesis waktu form 5 tu dulu lak, ak complete kn teknik kiraan ak nie sampai boleh kire seberape banyak titik perpuluhan n setepat yang mungkin.. Tapi ak nk share kt sini camne nk kire punca kuase dua n tiga bagi nombor kuase dua bulat je.. xd perpuluhan.. btw, nie part yg ak discover waktu form 3 dulu. nk letak yg complek2 xd mase lak.. hehe..


Mule2 korg bace mmg nmpk rumit, tapi kalau korg dapat faham cmne, mmg senang giler sbnrnye nk kire nie.. 


PUNCA KUASA DUA NOMBOR KUASA DUA (DUA DIGIT)

Mula2, korang kena ingat 1 smpi 9 kuasa dua. Bukan susah pun kan:


12 = 1

22= 4

32=9

42=16

52=25

62=36

72=49

82=64

92=81


Pastu, korang tengok contoh2 ni n cube fahamkn:


Contoh 1 : punca kuasa dua 144

-Ubah nombor yang nk di punca kuasakn jadi 4 digit.

144 = 0144

-Anggap dua digit pertama ialah x, dua digit terakhir ialah y.

01 = x

44 = y

-Cari nombor kuasa dua yang sama atau lagi kecil dari x.

x>=n2

01 >= 01 = (12)

n=1

-Bagi y, lihat digit yang ke dua iaitu digit yang terakhir.

44----->4

-Samakn ia dengan digit akhir nombor kuasa dua.

4 ------------->  4 =(a2) dan 64 =(b2)

4 -------------> 4 =(22) dan 64 =(82)

a=2, b=8

a + b= 10

-Tolakkan x dengan n2, jika jawapannya lagi besar dari n, pilih nilai yang lebih besar antara a atau b,

Jika sama atau lebih kecil, pilih nilai yang lebih kecil antara a atau b,

x-n2 > n, pilih yang lagi besar antara a dan b

x-n>= n, pilih yang lagi kecil antara a dan b

01-1=0, pilih a

-Untuk senangkan kerja, masukkn smue dalam table seperti berikut;


x
y
n2
a dan b
n
a atau b

01

44
12

2 dan 8
1

2

-Jawapannye ialah na, atau nb,

PUNCA KUASA DUA 144 = 12

Contoh 2 : punca kuasa dua 3136

-Ubah nombor yang nk di punca kuasakn jadi 4 digit.

3136 = 3136

-Anggap dua digit pertama ialah x, dua digit terakhir ialah y.

31 = x

36 = y

-Cari nombor kuasa dua yang sama atau lagi kecil dari x.

x >= n2

31 >= 25 = (52)

n=5

-Bagi y, lihat digit yang ke dua iaitu digit yang terakhir.

36 -----> 6

-Samakn ia dengan digit akhir nombor kuasa dua.

6 -------------> 16 =(a2) dan 36 =(b2)

6 -------------> 16 =(42) dan 36 =(62)

a=4, b=6

a + b= 10

-Tolakkan x dengan n2, jika jawapannya lagi besar dari n, pilih nilai yang lebih besar antara a atau b

Jika sama atau lebih kecil, pilih nilai yang lebih kecil antara a atau b

x-n2 > n, pilih yang lagi besar antara a dan b

x-n2 >= n, pilih yang lagi kecil antara a dan b

31-25=6,

6 > 5 pilih b (b > a)

-Untuk senangkan kerja, masukkn smue dalam table seperti berikut:

x
y
n2
a dan b
n
a atau b

31
36
52
4 dan 6
5
6

-Jawapannye ialah na, atau nb

Punca kuasa dua 3136 = 56

PUNCA KUASA TIGA NOMBOR KUASA TIGA (DUA DIGIT)

Lebih kurang je mcm yang punca kuasa dua punye. Mula2, korang kena ingat 1 smpi 9 kuasa tiga. Bukan susah pun kan:

13 = 1

23= 8

33=27

43=64

53=125

63=216

73=343

83=512

93=729

Pastu, korang tengok contoh2 ni n cube fahamkn:

Contoh 1 : punca kuasa tiga 17576

-Ubah nombor yang nk di punca kuasakn jadi 6 digit.

17576 = 017576

-Anggap tiga digit pertama ialah x, tiga digit terakhir ialah y.

017 = x

576 = y

-Cari nombor kuasa tiga yang sama atau lagi kecil dari x.

x >= n3

017 >= 8 = (23)

n = 2

-Bagi y, lihat digit yang ke tiga iaitu digit yang terakhir.

576 ------> 6

-Samakn ia dengan digit akhir nombor kuasa tiga.

6 -------------> 276 =(a3)

6 -------------> 276 =(63)

a=6

-Untuk senangkan kerja, masukkn smue dalam table seperti berikut:


x
y
n3
a
n
a

017
576
23
6
2
6

-Jawapannye ialah na

Punca kuasa tiga 17576 = 26


Contoh 2 : punca kuasa tiga 912673

-Ubah nombor yang nk di punca kuasakn jadi 6 digit.

912673 = 912673

-Anggap tiga digit pertama ialah x, tiga digit terakhir ialah y.

912 = x

673 = y

-Cari nombor kuasa tiga yang sama atau lagi kecil dari x.

x>=n3

912>= 729 = (93)

n=9

-Bagi y, lihat digit yang ke tiga iaitu digit yang terakhir.

673 ---------> 3

-Samakn ia dengan digit akhir nombor kuasa tiga.

3 -------------> 343 =(a3)

3 -------------> 343 =(73)a=7

-Untuk senangkan kerja, masukkn smue dalam table seperti berikut:


x
y
n3
a
n
a

912
673
93
7
9
7

-Jawapannye ialah na

Punca kuasa tiga 912673 = 97

Saturday, May 26, 2012

Pinang Dibelah Cinta

Tajuk entri kali nie mmg mengancam.. haha.. Tp sbnrnye xd pape pon..
Waktu cuti sem aritu ak dpt duk 2 hari je kt rumah, 2 pon g kutip getah beku n g kait buah sawit.. Jadi mmg xdpt rehat ar..


Sem nie sem last ak kt UTP.. Jd mmg bz ngn Shell Eco-Marathon yg nk race 4-7 Julai nie n bz ngn Final Year Projek yg xd la bz sangat.. Haha..


Harini lak bermulenye UTP Soccer League yg first time ak join, cam x caye je mule2 ak masuk UTP dulu xreti main bola langsung n skrg dpt main dlm UTP league, wlupon tetap x tere tp atleast dapat ar merase sblm berakhirnye status ak sbg student kn.. Kepada team mate JUPAN, gud luck smue.. 


Kali nie ak nk share ap yg ak sempat buat wktu cuti sem yg ciput sangt 2..


Kt depan rumah ak ad buah pinang masak aritu, jadi ak ambk la buah 2 n ukir bentuk hati, tapi mcm bentuk paru2 pon ad.. haha.. Buah pinang mmg byk simbolik dlm masyarakat melayu. Jadi harap buah nie jgn lak ad org melayu x kenal..


Nie lak asal usul die..


Pokok Pinang depan rumah

Buah pinang yg dah kene kupas
Waktu ak mula2 siap ukir nmpk lagi cantik sbb die basah lagi, skrg die da kering, warne die pon da mule pudar, jadi xsbrape menarik sgt.

Moga2 ak ad mase free byk2 nnt jadi blh la update blog slalu..

Sunday, April 1, 2012

Google Stalk

Sesudah seberape lame x update blog, arini mcm free skt nk update blog nie,.. (sori la sbb hmpr smue post ak start ngn ayt cmni.. haha..)


Xd pape sgt yg ak buat sbnrnye, just nk share 1 software yg cool sgt bg ak, nme die Resource Hacker.. Gune software nie korg blh modified mende dalam exe file.. Software nie amat cool sbb die free n blh bg korg knowledge on cmne org coding apps2 yg kite pakai nie..


   
rupe paras Resource Hacker



Dalam kes ak, ak modified sikit2 Gtalk ak.. Byk mende blh modified sbnrnye pki software nie, tp ak malas nk wt macam2 takut abes crack lak gtalk ak, ak just tukar bunyi gtalk, tukar interface die sikit n tukar caption sikit2..



bajet nk tukar nme tp x jadi lak
nie keputusan die
Bajet2 nk tukar jadi google stalk tp cm xbest, jd ak tkr jd hitam putih je ar.. haha..


Haa, skrg ak nk promote 1 blog nie lak, blog pasal Shell Eco Marathon yg ak tgh sibuk buat, klu nk tgk hasil keje ak blh ar tgk sni SEM UTP..


Tapi blog nie agk slow update, ntah ar nape kn, ak pon xtau sbb org lain punye keje..
Thanks kerana membaca.. {-_-}

Friday, February 17, 2012

AWAS! Berhati2 dengan kucing UTP

Gambar hiasan from google

Pada suatu pagi ahad yang dingin, ak tido la ngan nyenyaknye di bilik ak smpi tengah hari.. Roomte ak xd.. Bile ak sedar, pintu terbukak, tengok laptop ak hang, mcm kene virus, ak pon chek ap yang terjadi.. Rape2nye, laptop ak kne kencing ngn kucing.. die jadi hang sebab kucing tu pijak2 keyboard lptop ak.. ak rase2 je la.. hehe..


Sebenarnye, sebelum nie pon pernah laptop ak tbe2 hang bile ak blk dri kelas, tapi just hang je n ad kcing masuk bilik ak, jdi ak pon buat hipotesis yang kucing yg pijak2 keyboard laptop ak..


Sambung cite tadi.. ak pon trus bersihkn meja ak, tau2 je lah kencing kucing nie busuk n hapak kn.. ak pon mmg xske kencing kucing nie.. Pas recover laptop ak, keybord lk x jalan.. jadi ak pon trus la bukak laptop ak, servis smue mende yang kene air kencing kucing 2..




Pas servis n pasang balik smue, keyboard 2 tetap rosak.. jadi amat susah lah hidup ak tanpa keyboard.. Dah la keje banyak giler.. Lepas agk seminggu ak xd keyboard, harini baru ak ad peluang nk g survey harga keyboard, tengok2, harga keyboard laptop seratus lebih, mahal giler kn,.. Jadi ak pon bli external keyboard je.. tapi keyboard nie susah giler ak nk menaip.. penat ak menaip kene tekan kuat2..


keyboard baru..

Pengajarannye, hati2 ngan kucing UTP.. mereka mampu menghack n merosakkn laptop anda.. hahaa.. myb jugak dieorg just nk tumpang tdo atas laptop sbb inginkn haba lebih..


2 je entri kli nie, skrg ak nk mule wt keje yg banyak sangt trtangguh..

Sunday, January 29, 2012

KomiKu

Hari nie secare tidak rasminye bermule sem baru.. Tapi ak lak tetibe terase nak mule melukis semule.. Entah angin dari mane menyampuk ak untuk mule melukis lukis semule.. Ak nie memang dari kecil lagi suke melukis, tapi disebabkan bakat yg terlalu cetek, ak pon mule jarang melukis.. ak cume agk aktif melukis wk2 sekolah menengah dlu.. tu pon byk tiru2 komik2 yg dh ade..


Nie ak ade komik yg ak buat wktu sekolah menengah dulu.. Saje2 je buat tuk backup kalau2 projek SEM ak x menjadi.. Jalan cerite die ade tapi ak malas nk wt subtitle n completekn betul2 komik nie.. Jadi terbengkalai lah ia.. Nie ak share sikit2 page yg ak rse nk share.. hehe..


1st page


Tengah2 cerite


Last page


Komik nie ak banyak ciplak2 karakter dari komik2 yg dh ade wk2 2 sebab nk wt cepat.. ak wt smue dalam mase seminggu je.. postur2 pon banyak ak ciplak gk tp ak modified2 ar.. majority ak ambik inspirasi dari komik Samurai X yg ak suke giler n ad 1 komik nie yg ak dh x ingt nme die.. Sebab ak cume gune pensil, pen pilot hitam, pembaris n kertas A4 biase je, jadi kualiti die mmg hampeh ar.. haha..


Harap2 klu ade mase ak dapat melukis lagi sebab melukis mmg amat menyeronokkan..(^.^)

Friday, January 27, 2012

CalcuLover


Hari nie trase nak berjiwang lak.. hehe..


Jadi ak pon ambik la calculator ak n tulis equation yg sweet2 sikit.. alaaa.. macam zaman2 kite skolah dulu2, main tulis2 kt calculator.. waktu 2 excited lagi dapat pakai calculator.. tapi kite x sedar sbnrnye calculator nie melembapkan otak kite.. haha.. tapi ap agak2 maksud equation 2..


Sape yg x tangkap lagi leh tgk kt bwh nie..>>>






















Kalau x tangkap gk x tau la kn.. Myb bhse ak yg sankskirt sgt..
Sekian terima kasih..

Wednesday, January 18, 2012

Brother DCP 115C Hacktui

Hari nie ak ade mase free sikit mmndangkn Shell Eco Marathon xd keje agaknye.. Jadi ak merepair la printer ak yg slalu wat hal nie..


Gambar da pas modified, ad wayar keluar..


Printer nie berjename Brother, model DCP 115C.. Da lame dah ak ade printer nie.. Sebenarnye bukan ak beli sendiri pon printer nie, waktu kt hostel v4 dlu ade org tinggl, tersadai je kt tepi dinding 2, jadi ak ambk ar, service2 sikit n carik driver die, boleh jalan la pulak, jadi ak pakai je ar.. Da ar printer nie 3 in 1 punye.. Untung ak,, hehe.. Kepada pemilik asal printer nie yg ak xtau sape, halal2 kn je ar ye, lagipon ak print mende ilmiah smue, ko gk dapat pahale.. Ko nk ambk balik pon x berbaloi sebab die mmg da nk jahanam + ak jahanamkn.. haha..

Wktu final exam aritu, tetibe printer nie abes dakwat lak.. Da ar ak bru je refill dakwat.. Memang nak kene printer nie.. Macam printer2 biase lain, printer nie pon xleh pki kalau dakwat wrne xd, nk print mende hitam putih je..


Aritu ak ade chek cmne nk bagi dakwat 2 nampak cm full je, ad org tu buat, die tampal soletape bagi sensor 2 detect full je, tp cm x praktical sangat je.. lagipon ak nie blaja EE, malu ar pki trick cmtu je.. hehe..


Maka, ak pon baraikanlah printer ak 2.. Sambil2 tu ak servis skali la n cuci2 sebab dlu printer nie ad pernah bocor2..


Tempat Dakwat

Da barai kene bukak ngan ak

Jadi matlamat ak sekarang, ak nk kawal die punye detection dakwat.. Bile da faham cmne die berfungsi base on printed circuit board die, ak wt la jumper wire untuk smue sensor die..
 
Tempat Dakwat lagi
 
PCB sensor die

Jumper wire yg ak wt

 Pas ak dah wt jumper wire smue, terase leceh lak nk wt cmni.. Trus ak cancel care tu.. Ak gune pendekatan lain lak,. Dari ap yg ak rase, sensor nie pakai infrared sensor, jadi ak off kn je la infrared transmitter die, bile receiver xdpt detect ap2.. Die akn assume dakwat 2 penuh la.. kn2..

Kotor giler tangan ak.. haha..

Selit2 balik smue wayar

Jumper wire

Jumper wire lak ak bawak keluar bagi ak leh kawal on n off IR transmitter 2.. Tapi xd switch lak nk sambung kat die,, biar cm2 je ar buat mase nie.. Resultnye cmni haa..

Short Circuit (Actual)

Open Circuit (Dummy)

Maka, berfungsi lah printer ak dengan baiknye.. hehe.. Kebaikan ak wt cmni ialah, ak leh print walaupon dakwat warne xd sebab printer assume dakwat smue penuh, tapi ak tetap boleh check dakwat ak banyak ke x, just short kn wire 2, nnt blh ar tgk actual punye status.. Setel kerja ak.. hehe..

Thursday, January 12, 2012

IdeaBook




Akhirnye ak da ade idea book yg baru.. Hehe.. Tapi buku nie x betul2 complete lagi sbb xd cover lagi..


Mule2 nk beli je buku nie, tapi cm xbest je kalau beli, jadi ak wat je la sendiri.. Kalau wt sndri boleh wt die sesuai ngan kegunaan kite kn.. Disebabkn idea nie datang bile2 mase je, jadi kertas yg catat idea 2 pon datang dari pelbagai bentuk n saiz, jadi ak wt buku nie gune klip kertas n ring supaya ak leh attach pelbagai saiz kertas.

Pastu, bile ad idea baru untuk improve idea lame, ak leh senang2 je tambah lampiran baru kt klip kertas 2.. Kenape lak ak x tebuk je lubang kt kertas 2?.. Sebab ak x suke nnt kertas 2 boleh jadi koyak2 n rosakkn kertas 2.. Pastu, kalau tebuk lubang, nnt da x adjustable n x sesuai untuk pelbagai saiz kertas..

Mungkin ad yg rase care ak nie x praktical, tapi bg ak, care nie praktical ngan care kerja ak.. Pastu sbb awek ak blikn klip kertas n ring, lagi la ak sayang sangat buku nie.. hehe..

Sunday, January 1, 2012

2012

Haaa.. Ni secare rasminye 1st entri ak 2012..


Sebenarnye mmg da lame sangat ak x update blog usang ak nie,, pstu aritu baru ak sedar, bilangan post ak ngan follower da dkt2 sme, ape kes cmni kn, nmpk sgt ak nie malas update blog.. kpde spe2 yg follow n bace blog nie terima kasih byk2 ak ucapkn.. hehe..


Idea tu mmg ar ade, wktu byk keje, makin banyk lak idea, ble free xd idea lak, tu la situasi yg ak amat x minat.. Jadi ak prlukn buku idea bru untuk ak organize idea2 cakbuk ak tue.. hehe..kire2 azam 2012 gk la nie.. Klu pakai folder dlm laptop x effective ar..


Skrg ak ad la bz sikit mmndngkn FYP da mule wt, aritu bz sket wt projek EES n skrg ak ad join Shell Eco Marathon Asia.. EES da setel, tnggl FYP n Shell Eco Marathon 2 jer.. mcm byk lak keje.. Jadi harap smuenye berjalan ngan lancar..


Nie ad ar mnde2 yg ak main n experiment untuk prepare FYP:


Progress FYP sikit


ESS Projek lak:

Logo company ciptaan team ak..


Projek Shell Eco Marathon lak:



Sori la xleh nk share byk2 sbb byk yg team work punye, jd ak xleh la share kt org tnpa kbnrn dieorg kn, FYP lak projek lecturer, jd lagi ar private2.. hehe.. Kalau bab gmbr x cntk 2 biase ar camera hp murah jer..


Smoga 2012 mmberi byk kenangan indah kt ak sbgi seorang student n smoge smue kerja ak berjaye ngan baik.. Amin..