Wednesday, September 16, 2015

Lukisan Hiasan Dinding

Ok, tajuk post kali ni memang membosankan.. Aku pon dah lame sangat x blogging ni, so xde idea dah.

Weekend aritu isteri aku suruh buat tempat letak sejadah. Jadi aku pon pergi la cari barang2 yang boleh guna kat tempat orang buang.

Pastu jumpe pulak ampaian lama. Memang sesuai buat tempat letak sejadah, tapi aku dapat idea lagi best.

Ampaian buruk terbuang
Lebih baik aku buat frame lukisan, lagi la best kan. Jadi aku ambik part mane yang aku nak n mulakan proses kat dalam rumah. Kebetulan aku ade kain putih lebih buat hantaran kawin dulu. Jadi memang terbaik la.

Ukur dulu
Jadi mula2 aku ukur dulu bagi muat2 untuk kain tu. Lepas tu potong sikit part yang terlebih panjang.



Lepas tu lilit batang tu dengan tali ropia sebab batang besi tu dah berkarat.

Lepas tu pasang la kain.


Lepas tu lukis, aku lukis pakai marker je sebab tu je ade. Lepas siap lukis tegangkan kain tu pakai tali.




Kire dah siap la ni, pastu gantung la kat mana2 yang sesuai, ambik gambar pastu upload kt instagram.



Sekian terima kasih..

Sunday, June 14, 2015

HATIROBOT

Baru2 ni, aku ade la join Robot Games: Battle of The Brain kt Putrajaya sempena Hari Belia 2015 yangg dianjurkan oleh Cytron.

Dalam pertandingan tu, ade 3 jenis game, so aku masuk game yang paling senang sekali: Tunnel Escape Robot Open Category. Game ni sangat simple, just kene buat robot yang berjalan laju, tapi mesti berjalan, xboleh pakai tayar.

Jadi aku join la game ni sebab nampak best je, aku buat team dengan isteri aku, Jannah, team kami bernama HATIROBOT.

Memandangkan robot yang perlu dibuat ni simple je n hadiah pon murah, so aku buat robot ni guna barang2 terbuang je, maka dapat jimat duit n lagi mencabar.

Waktu balik kampung aku operate abes barang2 letrik yg rosak n ambik part2 yang mungkin berguna:

radio buruk kt rumah
Dah setel korek ape yang boleh pakai.
Motor2 letrik dari barang2 letrik lama ni jarang rosak n selalunye jenis berkualiti walaupon barang letrik tu jenama biase2 je.

Untuk design lak, aku banyak refer kat jenis2 linkage, antara reference utama aku ialah Hoeken's Linkage.

Jadi before buat, aku kene simulate dulu, simulator2 yang ade lak leceh nak pakai, so aku buat simulator aku sendiri pakai Processing:





Untuk body die, aku banyak pakai acrylic sebab ade banyak kat rumah.





Video tengah testing jalan:

video


Ini lak track sebenar waktu pertandingan:



Hari pertandingan:


Malam sebelom pertandingan tu aku tak tido, testing2 untuk jadikan perfect, tapi, waktu pukul 5 pagi, ade gear yang patah, so aku repair alakadar je sebab pukul 7 dah nak gerak.

Waktu pertandingan, waktu testing jalan ok, tapi waktu sebenar KO, gear yang patah tu patah lagi, aku try repair tapi xsempat, jadi kami terpaksa tarik diri.

Pengajarannye, jangan buat keje last minute. Papepon thanks sangat kat Jannah sebab bagi sepenuh sokongan walaupon die taktau pape pasal robot. Terima kasih jugak kat semua orang2 yang sokong aku.

Monday, April 20, 2015

Bilik bahang????

Ok, aku ade 1 masalah nie, agak kritikal jugak la..

Ceritanye bermula camni, lepas kawen, aku menetap kat Sg. Chinchin, Gombak, kt sebuah rumah style "townhouse". "townhouse" ni panggilan orang kt rumah yang sebijik, tapi banyak2 pintu(banyak rumah). Kawasan sini agak padat, keliling rumah ade rumah orang, tapi agak kampung n still dekat dengan kawasan hutan.

Jadi, masalahnye, rumah ni dibuat mungkin dengan bajet murah, jadi die takde ruang udara atas tingkap yang selalu ade kat rumah lame2 tu. Rumah2 baru pon banyak takde sebab nak pakai aircond kot. Satu2nye ruang untuk udara luar masuk ialah tingkap n pintu. Tapi pintu xdapat buka sentiasa.

Jadi, bile pengudaraan xbagus, bilik pon jadi panas n bahang. Terutama malam, sedangkan kat luar sejuk giler sebab kat sini dekat dengan kawasan hutan. Kalau nak buka tingkap n langsir bagi angin masuk, orang ade kat keliling, xmanis lak org nampak dalam rumah, terutama bilik tidur. Kalau pasang kipas pon angin yang sama pusing2 kt situ jugak.

So weekend aritu ade masa free sikit, aku pergi rooftop aku, carik batang ampaian lama yang orang buang. So jumpa ni:



Dah berkarat sikit, tapi kukuh lagi.

Ideanye, aku nak buat senggatan untuk langsir tu jauh sikit dari tingkap, jadi udara boleh mengalir n privasi tetap terjamin.

Dipendekkan cerita, ni hasilnye:


  • Senggatan xdinaikkan




  • Senggatan dinaikkan sikit (adjustable):
 




  • Senggatan naik 90degree, kire position optimum la ni:



Pandangan dari tepi:


Sini boleh nampak ade ruang dalam 1 kaki antara langsir dan tingkap. 

Ni lak camne aku buat mende tu adjustable, ringkas je, cuma gulung tali n letak pemberat:

gulung tali
pemberat

Hasilnye, bahang dalam bilik sangat2 la berkurang, langsir pon xperlu buka sentiasa, jadi better privasi. Tengah hari pon boleh tido dalam bilik, malam tido pasang kipas no1 dah cukup.

Dari segi teori korang g la belajar termodynamic, kenapa lak buat cmni lagi sejuk dari buka langsir?, Sebab, kalau buka langsir, kawasan atas yang terbuka kurang, bawah je yang besar, sedangkan, udara panas ade kat atas, so faham2 la. Haha..

Sunday, April 19, 2015

Linkage Gearless Transmission

Ok, tajuk kali ni agak serius sikit,..

Projek ni asalnye plan untuk buat patent, tapi memandangkan keputusan dari projek ni x memberansangkan sangat, jadi aku just share je la kat blog ni untuk tutup cerita. Ade plan jugak untuk pakai buat jam kat rumah, tapi terlalu kompleks lak.

Jadi ape tu "Linkage Gearless Transmission"?. Ok, mende ni ialah penukar nisbah putaran, dari 2 putaran ke 1 putaran. Macam gear, tapi x pakai gear, cuma pakai "linkage".

Jadi mende ni termasuk dalam kategori Four Bar Linkage. Susah sangat nak cerita, sini aku ade video demo:

2:1 rotation
video 

4:1 rotation

video 

Dalam video tu boleh tengok, untuk  2:1 rotation, 2 kali input pusing baru output pusing 1 kali, untuk 4:1 rotation lak, 4 kali input pusing bru 1 kali output pusing. Ok, senang nak faham kan.

Tapi mende ni xsmooth sebab sebagai four bar linkage die perlu ikut "Grashof condition". Tapi mende ni xfollow betul2 "Grashof condition". Jadi, berita buruknye, simulator2 yang ade xdapat simulate mende ni, jadi aku pon buat simulator sendiri guna processingjs dan javascript.. 

Jadi ni die:




Dalam simulation ni ak letak 3 level trus.




Tapi aku tetap x puas hati kalau hanya simulate je, jadi aku cuba buktikan pakai matematik:

Sebab malas nak tulis balik, sini aku letak je gambar cmne aku buktikan mende tu:





Nanti kalau aku rajin aku terangkan lagi pasal kire2 ni.(janji yg pasti dimungkiri)

Tapi ade 1 lagi problem, output speed x sekata, walaupon kelajuan input sekata, tapi kelajuan output akan jadi gini:





Maknanya kejap die laju n kejap die slow, ni untuk multilevel la, klu tengok line graph:






Jadi memang problem.

Hampir putus asa jugak nak teruskan sebab dari graph tu, nak convert jadi stright line pakai linkage jugak, memang abes sel2 otak pakai. Tapi last2 aku dapat idea, penyelesaiannya, tambah extra linkage untuk normalkan speed die camni:





 

Malas nak terangkan jugak, haha.. Senang nengok je video ni:


video

Dalam ni boleh nampak, bile input 90degree, output 45degree, bile input 180degree, output 90degree dan seterusnye.



Jadi lepas semua analysis, mende ni just tukar ration 2:1, tapi punye la complicatednye, jadi buat masa ni aku x jumpe lagi ape faedahnye. Maka, disimpan la idea ni kat dalam blog ni untuk rujukan masa hadapan. Sekian terima kasih, harap maaf sebab penerangan yang xterang lansung.

Saturday, March 28, 2015

2015 life update

Salam,

Fuhhhh, dah setahun aku tinggalkan blog ni, sejujurnye sangat rindu nak update blog, buat perkara2 baru, tapi sejak berkeje ni, keje takde la banyak sangat cuma aku yang agak celaru sikit untuk uruskan masa n minat. Biase la, waktu belajar dulu boleh memilih untuk buat ape yang aku suka, sekarang dah tak sebebas dulu.

Ok, pengemaskinian secara pendeknye, dalam mase setahun ni, aku dah kawen, keje pon dah bertukar bidang n berat badan menurun.

Cahaya Syurgaku - Nurul Jannah

Jadi, lepas kawen, dah duduk rumah sendiri, jadi boleh la aku setup tempat keje idaman aku dari kecik lagi, boleh beli alat kerja idaman aku sebab dah ade ruang nak letak. Aritu dapat duit sebab patent aku filed, so pakai duit tu boleh la beli barang2 sikit.

Camni je workstation aku, sangat simple, thanks kat Jannah sebab bagi full support.


Siap ade katil bujang untuk bini aku tunggu aku buat keje smpi tgh malam, kalau xpon aku yang tunggu die buat assignment.


Jadi selama aku xd update blog ni, aku still lagi ade macam2 idea, tapi aku cuma catatkan semua tu dalam buku idea aku sebab takde mase nak buat. Dalam masa setahun, banyak giler aku catat idea2 dalam buku idea n dalam bentuk pamplet. Sebab idea xperlu pape bahan n masa, jadi sangat cepat nak generate berbanding kene buat betul2.


Tapi lame2, aku terfikir, takde gunanye kalau aku kumpul banyak2 idea pon kalau xbuat, sebab aku cuma main dengan imaginasi, kalau xbuat, xdapat improve n xdapat tau ape masalah yang akan timbul, dalam design, semua mende sentiasa ideal.

Jadi setelah setahun, sekarang nak cuba bahagi masa n aktif balik dengan blog, sebab blog ni dapat track record progress aku, nak bagi orang baca tu sampingan je, yang paling penting untuk panduan diri sendiri. Mungkin dah tiba masa untuk sambung kejar cita2 nak jadi "Inventor".. haha..