Sunday, July 22, 2012

'L' for Latifah



Pagi tadi pas sahur ade la mase free2.. So, ak pon ambik la paper clip, dawai n duit 50sen.. Ps bengkok2 n solder2 sikit, ni la hasil die.. Semestinye lah nme 2 ak letak nme org yg ak sentiase igt kn.. hehe..

Mende nie simple je mcm putar alam yg ak buat dulu yg die auto balance..


gmbar lagi
letak atas perfume

Since die autobalance, so ak blh la letak mende nie kt atas ape2 je n die akan sentiase tegak..

Bosn la kalau ad gmbr je kn,.. Nie ak ade video die lk..


video



Mende nie akn pusing x benti2 sebab ak da letak jampi kt die.. haha.. So blh la ak tgk die slalu smbl tringt org yg tersayang.. Jiwang abes la.. haha..

Mcm biase credit kt camera panasonic fazren yg power..

Thursday, July 12, 2012

NewPlast

Harini baru rase free sikit pas last lab da present..


Jadi mule la mase nk update blog pasal mende2 yg da lame ak nk update..


Kali nie ak nk share pasal penemuan ak lak, mende nie dah lame, wktu tahun 2005 dulu.. Mende nie ak buat backup ak punye tesis mini kt MRSM Jasin dulu..



antare sample2 yg ak buat


Dalam penemuan nie, ak jumpe 1 jenis pokok yg getahnye boleh menggantikn plastik.. Dalam kajian ak, plastik dari getah nie agk berkualiti.. maksud ak berkualiti ialah die kuat, liat, boleh tahan lbh kurang 5 tahun sblm reput.. fizikal die pon mmg mcm plastik.. memandangkn die biodegradable, jadi bagus la klu nk gntikn plastik..


Tapi malangnye ak xtau ape name pokok nie n ape speciesnye.. Mungkin jugak pokok nie dah dikaji oleh org yg lagi arif pasal mende2 nie n myb dh komersil tapi ak je xtau..


Ak pernah hantar sample getah pokok nie kt member ak yg belajar pasal polimer kot, tapi senyap je sampai skrg.. Myb die pon sibuk hal die sendiri..




contoh sample




Pokok die pulak hidup kt tepi paya.. ak pon x pasti yg pokok nie akn tumbuh kt kwsn2 cmni je or kt mne2 pon die blh.. pokoknye menjalar n berbuah warne kuning..




buah2 die mmg byk giler mcm rambai pon ade

yg tande merah tu pokok die

pangkal pokok kt pinggir paya yg ditanda merah




Selain plastik, ak dapat rase yg pokok nie gk ade kadar etanol yg tinggi terutama kt buah die.. so blh la pki buat ganti petrol yg mahal tu..


Dari zaman sekolah sampai sekarang ak masih percaya pokok nie ade potensi untuk beri faedah kepada dunia.. Memandangkn habitat die kt malaysia, jadi untung la malaysia kalau die betul2 ade potensi..


Harap pembaca2 dapat bgtau ak kalau2 mmg pokok nie xd harapan sbb da ade org kaji or mmg da dikomersilkn.. Atleast ak xd la nk berangn2 lagi kn.. haha..

Papepon, harap mslh sampah di dunia dapat diatasi walau ap pon carenye.. xtahan ak tgk pencemaran merate2.. Sekian....

Monday, July 9, 2012

Shell Eco Marathon Asia 2012

Pada 4-7 july 2012, ak ade join Shell Eco Marathon Asia kt Sepang International Circuit.. Mende nie la yg menjadikn ak bz sangat 3-4 bulan nie smpi xd update pon kt blog nie.. abes bersawang blog ak..


Dalam team nie ak jadi designer untuk semua chassis termasuk suspension depan n belakng, steering, luggage compartment, driver compartment n etc2.. Ak jugak jadi designer untuk semua body panel luar.. ak jugak jadi designer untuk electrical circuit n smue mende pasal electrical temasuk lampu, starter, signal n lain2.. Boleh kate hampir smue mende ar ak design sorg atas bantuan n pendapat rakan2 sepasukan.. tapi ak x sentuh sangat bab engine.. bagi ruang untuk org lain buat.. bukan setakat jadi designer, tapi ak gk la yg fabricate hampir semue part atas bantuan rakan2 seperjuangan jgk..


Biasenye ak jarang share gambar2 muke n peribadi ak kt blog nie, tapi kli nie ak share la sikit2,. xkesah la x hensem pon.. ap kesah org kate ape kn, nie blog ak.. suke hati la nk upload papeponkn..


Road to success


Dalam menjayakn projek nie, banyak la liku2 yg kene tempuhi.. gaduh2 manja antare team mate pon banyak jugak.. sampai ak tarik diri dari team last2 minute.. sblm nie ak da terbiase jadi ketua team.. jadi bile duduk bawah org nie rase lain lak.. pastu ak nie jenis mengade2 sikit.. kalau org x accept idea ak, ak rase amat x puas hati.. Ak nie sensetif sikit orgnye.. Jadi mintak maaf la kt team member yg banyak sgt bersabar ngn perangai x sedar diri ak nie..


bergmbr ngn teammate


Last2ly, team ak pon dapat la no 17 per 17 dalam categori urban concept gasoline.. walaupon dapat ranking paling last, tapi ni first time team UTP dapat masuk ranking.. Jadi tahniah jugak la..


tgh buat chassis

tgh modified kt sepang

sebelom balik..

tgh tolak kete sblom race


Memang ade banyak giler lagi gmbr tapi malas nk upload, nk tgk byk2 tgk kt facebook la kn..


Lastly, kepade teammate smue, team UTP Gen 89 mmg la bukan team yg terbaik, kalau terbaik mmg da lame kite menang, name pon mcm gay je.. Tapi hanya ad 1 team UTP Gen 89 kt dunia nie.. Setiap team member ad nilai tersendiri yg membentuk team kite.. xperlulah kite jadi yg terbaik kalau yg terbaik bukan diri kite.. Jadilah diri kite sebenar dan berjaya dengan care kite sendiri.. Ukurlah kejayaan atas garis ukur kita sendiri.. mengarut lak ak mlm2 nie.. haha..


Lastly lagi sekali, tahniah kepade sesape yg patut ditahniahi..