Thursday, April 18, 2013

Connect Points


Satu lagi simple coding dari aku.. Just untuk suke2..

Click dalam area kotak nie, klu nak clear balik, right click lak.


Monday, April 8, 2013

Cara2 untuk hilangkan calar pada jam

Memandangkan aku ade mase banyak lak malam nie, aku nak share camne nak hilangkan calar2 pada cermin jam lama.

Step2 macam nie ade banyak kat internet, tapi maybe care aku agak detail sikit n pakai barang2 yang kite senang dapat kt malaysia nie.. Secare jujurnye aku pon banyak refer internet n aku rase nie care yang paling baik untuk aku.

Sebelom n selepas:





Nie lak sebelom n selepas yang tangkap pakai flash, so  nampak la calar2 nie kalau pakai flash:



Jadi bahan2 yang diperlukan sangat simple:

  1. Kertas pasir 600 and 2000, kalau xd 2000, pakai 1500 pon dah oke.. Kertas pasir nie boleh jumpe  kat kedai hardware. Seringgit je sehelai. 

  2.  Minyak, kalau aku pakai minyak zaitun, nk pakai minyak pape pon boleh, asalkan licin.
  3. Ubat gigi. pape brand pon bantai je..
Care2 die pon sangat simple:

  1. Mule2, letak kertas pasir 600 atas kain yang agak tebal, pastu gosok jam tu sampai kesan2 calar yang dalam hilang.
  2. Pastu, letak minyak atas kertas pasir tu n teruskan menggosok.
  3. Bile agak2 kesan2 calar dah hilang, mase untuk kilatkan balik permukaan jam tu. Letak lak kertas pasir 2000 atas kain tadi n gosok sikit2 kalau ade lagi kesan2 calar sikit2.
  4. Pastu, letak air n ubat gigi atas kertas pasir tu n gosok la sampai puas or keluar jin.
  5. Kalau dah puas, boleh la basuh jam tu n moga2 jam tu semakin kilat bersinar2.

Jam aku nie aku dah pakai selame 9 tahun, aku lak pemakai jam tegar yang xpernah tanggal jam, aku sentiase pakai jam waktu tidor, makan, mandi, menoreh getah, menebas, potong buah sawit n etc, so memang banyak sangat calar, gambar sebelom yang kat atas tu pon sebenarnye aku dah gosok dulu, lupe nak ambik gambar betul2 sebelom gosok. Kalau agak2 malas nak gosok sekali gus, boleh la buat sikit2.

Macam manepon, still x boleh same macam baru, tapi kos nk buat nie pon 2 ringgit je, so xd la kesah sangat kn.

Gud Luck kat sape2 yang nak mencuba.,.



Akart..


Tetibe rase nk buat programming lak.. So nie die simple programming yg konon2nye macam akar tumbuh.. Click kt area animation tu untuk clear screen.. 






Still ade bug n xseberape smooth, bug tu yang ade cam line die putus sikit.. dalam 1 mase, sentiase ade 10 node yang bergerak..

Cyclone Aquarium Filter

Memandangkan arini aku training, jadi aku boleh la balik awal, bile aku balik awal, boleh la aku update blog.

Ok, straight to the point, kali nie nak share pasal satu lagi experiment yang aku buat kat aquarium aku. Aku try buat cyclone system untuk filter air kat aquarium aku.. Dah macam2 care orang buat filter untuk aquarium nie, antare yang agak2 paling serupe ngn mende yang aku buat nie ialah swirl system.

Jadi, nie gambar kalau blom pakai cyclone system tu..
Pakai gambar lame je.. hehe..
Nie lak mende yang aku buat tu..

Nie lak video camne die jalan..

video


Tujuan mende nie ialah nak lambatkan mase untuk filter tersumbat, jadi xd la cepat sngt kene basuh filter. Malangnye, projek nie xbrjaya. Jadi memang adat lah kan experiment ade jadi n xjadi.. Jadi, kepade sape2 ade terfikir idea yang serupe, xpayah buat dah mende camni sebab mmg xjadi.. Sebab ape??, sebab density particle2 terlalu rendah compare to density air.

Sekian, semoga terhibur..