Monday, February 25, 2013

Aku Tention Putus Cinta..

Daripada post yg lepas2, klu korang mengikuti ape yg aku post, jadi termaklum la kt korang smue yang aku dah pon putus ngn Tipah setelah lebih kurang 6 tahun bercintan-cintun. Ape yang korang mungkin xtau pulak, Tipah sudahpon melansungkan pertunangan ngn jejaka tampan pilihan die. Jadi, moga hubungan Tipah ngn jejaka bertuah tu berkekalan hingga ke jinjang pelamin.. Moga mereka berbahagia hingga akhir hayat. Amin.

Jadi, lepas kene dump ngn Tipah tu, mmg ak giler tention la, kalau korang bce blog nie dari awl pon nmpk cmne aku giler2 sayang kt Tipah dulu n memang hampir smue post kt blog nie dulu berkisar pasal Tipah je. Sebab tention punye pasal, byk giler la jerawat ak naik ibarat cendawan tumbuh selepas hujan.

Dipendekkn citer n straight kt ape aku nk share arini, aku terpaksa la ambik beberapa tindakan untuk aku elakkan dari trus tention, hilang fokus, xd smangt n mcm2 lg la.. Antaranye ialah:

1.Carik awek baru.

Antare care paling berkesan untuk lupekan org ialah ngn mencari pengganti, so aku pon carik la pengganti Tipah. Seperti yang ak war2kn sebelom nie, skrg aku ngn Nurul Jannah.

Sape cakap x comel ak sepak..

Jannah nie amat la memahami n supportive, die byk sgt buat ak hepi2.. Ade mase bile ak giler2 tringt kt Tipah, die sanggup benarkan aku carik balik Tipah. Tapi watpe aku nk ganggu Tipah balik kan kalau aku ngn Tipah masing2 dah dapat pasangan yg terbaik. Jannah nie pon mmg dari kecik2 lg aku dah crush kt die.. hehe..

2. Tanam pokok.

Aku memang orang yg sangat suke tanam pokok, jadi, untuk elakkan aku tringat kt kisah2 lame tu, ak tanam la pokok untuk sibukkan diri. Selain tanam pokok, aku gak wat eksperiment kecil2lan kt pokok2 tu. Untuk maintain pokok sihat memerlukan komitmen yang tinggi seperti kene siram tiap hari n perlu kekalkn nutrition yang seimbang, so bagus la untuk aku.

Pokok2 kesayanganku..
3. Bela ikan n Siput

Macam pokok gak, memelihara ikan nie memerlukn komitmen yg tinggi, kene jage kualiti air, kene slalu cuci, kene bagi makan tiap hari.. Sebelom nie ak ad 3 ekor siput, tapi abes mati sbb ak masukkan ikan, rupenye2 dieorg xleh duk skali, nnt gaduh.. so siput2 ak dah mati.. Sedih2, tp ak tetap plan nk ambik lagi kt empangan batu nnt.. Ikan aku lak tinggl 4 ekor je, selain setakat bela ikan, aku jugak buat eksperiment kecil2lan..

Aquarium kecilku
Siput aku dulu..
4. Beriadah

Waktu2 malam yang free lepas keje, aku slalu g swimming sekarang nie, so dapat la aku hilangkan tention, kalau lepas hujan aku xg swimming sbb sejuk2, so aku pergi la jogging yg bosan or pergi gym. Gambar gym xd sebab gym tu buruk sgt.. haha..

Kolam tempat aku berenang-renang ketepian..
5. Main gitar

Dulu2 aku belajar main gitar nie untuk hiburkan Tipah, supaya die xbosan ngan aku n supaye die rase beruntung dapat bf reti main gitar, tapi sekarang gitar nie jadi peneman aku waktu bosan2 la.. Tapi kalau agak main gitar pon x hilang tention gak.. Hempuk je gitar tu.. maka ranap la gitar kesayangan aku..

Banyak kenangan aku ngan gitar nie..

Keadaan aku sekarang memang dah banyak bertambah baik, tapi tetap x mcam dulu, cian kt MIMOS sbb aku dapat beri lbh kurang 30% je dari ape yang aku mampu beri dulu, walaupon 30% je, tapi tak bermakna aku truk sangat keje.. Hehe.. Moga keadaan semakin baik dengan sokongan teguh dari Nurul Jannah comel.

Saje2 nk share kt korang, mungkin ade orang yg melalui saat2 xsyok mcm yg aku lalui, so, blh la dieorg ambik alternative secare baik untuk selesaikan masalah n memperbaiki keadaan.




Friday, February 22, 2013

Wayar oh Wayar..

Memandangkan arini dah dikire esok luse pas ak update aritu, so better la ak update lg blog nie..
Harinie pon nk update mende bosan je..

Slalu wayar2 kt plug2 tu berselirat n xcntik mata ak nk tgk..

wayar2ku berselirat mcm otak ak skrg gk..

Jadi keadaan nie amat la ak x suke, lagi2 cable laptop n charger handphone tu bile x pki mmg bersepah.. klu nk simpan elok2 malas la pulak..

So penyelesaian mudah ak, g je la ambk mne2 kotak, ltk je bwh die.. So klu yg x pki tu, gulung2 n letak je dlm tu..

So xd la buruk sgt dh gayenye..


Tapi edisi ak nie mmg sengkek la, so klu korg yg x sengkek tu ambk la kotak2 yg warne warni yg cntk2 skt, buat penutup untuk kotak tu, buat mcm longkang2 kecik kt tepi kotak bg wayar tersusun bile dikeluarkn dri kotak..

2 je nk share buat skrg.. Moga beri manfaat kt spe2,, klu x bg mnfaat pon hrp xbg ap2 kesulitan kt org lain pon dh cukup la kn..

Monday, February 18, 2013

Sarang telor as my greatest laptop cooler..

Xd pape nk post.. Jd letak je la pape pon yg ak buat skrg..

Kalau agak2 sengkek mcm ak, pakai je la cooler cmni.. murah n jimat..

Saje2 je share.. Mne la tau kn dpt bg inspirasi kt org lain..

Esok luse ak update lg klu rajin.. haha..

Monday, February 4, 2013

Up-Dating with Kejebodo

Setelah sekian lame menyepi tanpa post kt blog nie, akhirnye saat ini ak berpeluang create 1 post kt sni. Jadi tujuan post ni ialah sebagai permulaan baru n update ap2 yg dh berlaku selame ak menyepi nie..

Ok, mule2 skali, selamat tahun baru 2013, awal muharam 1434 hijrah, thaipusam, selamat hari jadi Jannah n smue2 la yg ak dh terlepas nk wish. 

First skali ak da tamat pengajian kt UTP, jadi tahniah kepade smue2 graduan UTP yg skali ngn ak..

Lepas UTP ak dapat la offer dari beberape company termasuk INTEL, Agilent n etc2.. Tapi ak memilih untk masuk cmpny kecik bername Just Mobile sebagai Mobile Application Developer.. Kt Just Mobile mcm2 la berlaku.. nnt ade mse ak cite. pastu ak kluar la dri company tu..

Then,trus la ak masuk MIMOS untuk training dbwh program CODE8 selame setahun.. jadi skrg da lbh krng bln ke 3 ak keje kt MIMOS n smuenye berjalan lancar...

Selain tu, selepas 6 tahun bersama Latifah, akhirnye ak mengaku kalah n berputus asa untuk carik die dh.. ak hormat ngn keputusan die meninggalkn ak, smoga die dapat carik org yg terbaik untuk die.. jadi ak mulakan hala tuju baru ngn hubungan ngan awek cml baru bernama Cikgu Nurul Jannah.. Skrg lbh kurang 3 blh gk hubungn kami n smuenye berjalan ngn sweet.. hehe..

Rupa sebenar Jannah, klu korg jumpe jgn kacau tau.. hehe...

Bile mule keje, mase untuk kejebodo dh x mcm dulu, ak xdpt nk atur mase ngn baik lagi untuk laksanekn idea2 baru ak.. oleh kerane MIMOS x perah otak ak, otak ak ad byk ruang untuk fkr mcm2 idea, tapi xd mase nk buat, then fokus ak mule hilang sebab ak asyk fikirkn idea2 tu, selagi ak x buat, selagi tu la ak asyk fkrknnye.. Sbb 2 la asyk mengelamun sampi accident smlm.. arini dpt mc duk kt rmh tenangkn jiwa.. haha..

Then sbb putus ngn Latifah sblm nie, ak agk hilang arah sbb slame nie die la inspirasi ak.. 2 la sbb lme je menyepi.. tapi skrg ak da dpt inspirasi baru ngn awek baru.. 

Jadi, post nie sebagai tanda positif yg ak da mule dapat luangkn waktu untuk kejebodo.. Smoge smuenye berjalan lancar..

Sebagai isi kepade post nie, ak ad 2 video yg ak buat animation untuk Jannah.. ak pakai google sketch up je.. Sbnrnye effect die cantik je, tapi sbb laptop da uzur, jadi xdpt nk capture screen ngn high resolution.. 

Yg nie sempena bday Jannah...

video


Nie lk saje2 je ak buat..

video

Harap2 smue akn menjadi lbh baik pasni..