Saturday, February 8, 2014

Waterproof Handphone Case (DIY)

Salam, 

Harini hari sabtu yang aku free, so, masa yang free jangan dibazirkan..

Jadi aku buat bekas handphone untuk aku ambik gambar dalam air, produk2 komersial untuk mende camni ade banyak, kalau kat lelong.com lebih kurang 15ringgit je, tapi kalau buat sendiri lagi syok kan. Murah lak tu..

Cara2 nak buat die senang je, mula2, ambik plastik yang clear:



Pastu ukur handphone korang:



Pastu potong ukir saiz handphone korang:



Pastu, korang tutup part yang terbukak tue. Ade beberapa cara, paling bagus pakai alat ape tah namenye, yang senang sikit pakai lilin, tapi bagi aku, aku xd lilin, so pakai soldering iron je.

Pastu lagi, masukkan air dalam die untuk check sebarang kebocoran:



Bile dah puas hati, masukkan handphone korang, sedut sikit bagi angin semua keluar, pastu gulung bahagian yang nak tutup, pastu kepit bahagian tu.



Pastu korang terjun lah kedalam kolam:



Demo functionality:


video

Pergi main air lak:


Selfie... hehe

Apabila hangphone dicampak:


video


Kene campak lagi:


video

Selfie lg:


video

Tue je buat kali nie, video semua sebenarnye dalam HD, tp sebab nk upload die compress sikit jadi kecik, pastu nampak xcantik lak, sebenarnye cantik je. Quality video n gambar sangat bergantung kt quality handphone tu sendiri.

Monday, January 27, 2014

Testing Processing.js code

Sunday, January 12, 2014

Aquarium + Aquaponics

Salam,

Harini nak share sikit weekend projeck yg aku ade buat.

Mende nie sangat simple, just modified pam air aquarium tambah bekas untuk filter air dan tanam pokok macam system aquaponics.

Jadi pokok tue akan pakai taik2 ikan n sisa2 makanan sebagai baja.

Nie pan air biase:


Nie lak yang dah tambah bekas kecik tuk extra filter, pakai dawai tuk support die:


Nie lak yang dah letak pokok:

Itu je ar.

Weekend project or projek hujung minggu ialah perkara biase kt sesetengah negara lain, tapi x seberape dipraktikkn oleh orang malaysia.

Orang malaysia sangat2 perlu mulakan budaya buat2 weekend project nie, banyak baiknye buat weekend project nie, antaranye:

  • A very good way to save money, harga2 barang kt malaysia kn dah naik, so kite perlu berjimat, dengan buat projek sendiri, kite dpt jimatkn byk duit.
  • A good way to save earth, weekend project selalu guna recycle materials an optimize resources,.
  • Generate creativity.
  • A good way to spend time with family, selalu2 la libatkn keluarga dalam projek2 kita. For me, it is better than going to beach or river or any other recreational place.
  • A good way to teach your children. This is how my father teach me.
  • Good for health, instead of lifting dumbbell for hundred times, with the same amount of energy, you can cut a lot of wood, bukak n pasang beratus2 skru n macam2 lagi la..
Banyak lagi faedah die, tapi aku xreti nak olah n pandai2 la korg fikir.

Satu pendapat yang weekend project nie memerlukan creativity sangat la bohong besar. Xperlu buat mende2 pelik sgt, tutorial pon banyak org share kt internet, just follow je camne dieorg buat. One of the best website for it is http://www.instructables.com/..

Itu je setakat nie, sejujur2nye, aku pon dah jarang buat... hahahaha..

Maaf atas bahase rojak yang merosakkn bahasa..