Sunday, June 14, 2015

HATIROBOT

Baru2 ni, aku ade la join Robot Games: Battle of The Brain kt Putrajaya sempena Hari Belia 2015 yangg dianjurkan oleh Cytron.

Dalam pertandingan tu, ade 3 jenis game, so aku masuk game yang paling senang sekali: Tunnel Escape Robot Open Category. Game ni sangat simple, just kene buat robot yang berjalan laju, tapi mesti berjalan, xboleh pakai tayar.

Jadi aku join la game ni sebab nampak best je, aku buat team dengan isteri aku, Jannah, team kami bernama HATIROBOT.

Memandangkan robot yang perlu dibuat ni simple je n hadiah pon murah, so aku buat robot ni guna barang2 terbuang je, maka dapat jimat duit n lagi mencabar.

Waktu balik kampung aku operate abes barang2 letrik yg rosak n ambik part2 yang mungkin berguna:

radio buruk kt rumah
Dah setel korek ape yang boleh pakai.
Motor2 letrik dari barang2 letrik lama ni jarang rosak n selalunye jenis berkualiti walaupon barang letrik tu jenama biase2 je.

Untuk design lak, aku banyak refer kat jenis2 linkage, antara reference utama aku ialah Hoeken's Linkage.

Jadi before buat, aku kene simulate dulu, simulator2 yang ade lak leceh nak pakai, so aku buat simulator aku sendiri pakai Processing:





Untuk body die, aku banyak pakai acrylic sebab ade banyak kat rumah.





Video tengah testing jalan:

video


Ini lak track sebenar waktu pertandingan:



Hari pertandingan:


Malam sebelom pertandingan tu aku tak tido, testing2 untuk jadikan perfect, tapi, waktu pukul 5 pagi, ade gear yang patah, so aku repair alakadar je sebab pukul 7 dah nak gerak.

Waktu pertandingan, waktu testing jalan ok, tapi waktu sebenar KO, gear yang patah tu patah lagi, aku try repair tapi xsempat, jadi kami terpaksa tarik diri.

Pengajarannye, jangan buat keje last minute. Papepon thanks sangat kat Jannah sebab bagi sepenuh sokongan walaupon die taktau pape pasal robot. Terima kasih jugak kat semua orang2 yang sokong aku.