Sunday, October 31, 2010

Cuba Untuk Berkarya Semula





Ni ak ad try wt 1 kejebodo baru lepas da lame sgt x wt mnde2 cmni.. Tp xd la 'berkarya' sangat, tajuk 2 poyo jer lebih.. hehe..


Sbnrnye susah gk nk start balik dengan byk sgt dugaan kt ak, dengan heart brokennye, Aromusica x kemane, EDX pon kantoi jer.. Ad rse give up sikit la.. hehe..


Cmne pon, ak start ngan bekas letak pensil yg simple nie je.. Wat gune just klip kertas, patri, cat, n letak plastic transparent yg mmg kegemaran ak la gune mnde 2.. sbb die murah n cntk.. Klip kertas just rm1.50 sekotak, jd projek nie tetap kire low cost lg ar..


Ni gmbr progress skt..


Klip kertas
da siap patri n bentuk
da siap tp x cat lg
Tengah cat

 Ni ad lg gambar2 die yg pelbagai view lg la..














 Tu je la kot yg ak nk share kali nie, ad pape nk komen or share or nk bg idea silekan la komen.. Gambar byk diambil gune camera Fazren yg ak ambk wk2 die tido, jd credit kt Fazren.. (-_-)

Thursday, October 28, 2010

EDX 26

Kli nie ak tetap masuk EDX walaupon projek ETP ak x lepas, tapi yg ni ak just wakil PETROBOT je la.. Projek pon biase2 je sbb ak byk fokus kt ETP tp xlepas lak. Pastu sebab ak kene lead smue projek, jd bingung gak ak nk fikir smue.. hehe..


Ni projek bawah research department, jd byk la yg x complete sgt sbb name pon research kn, nnt ad la org lain lak smbg research pas kmi g intern..(sepatutnye cm2 lah, haha..)


Kali nie kami anta 2 projek.. no1 Automatic Compactor yang terdiri dari ak,kudin, afro, haney n eitad..
no2 lak Multi Angle Slider yg terdiri dari ak, man, haris, fariza n dayu..


Sebab nie bukan projek kejebodo, jd ak share sikit2 jer la..


Marking EDX kli nie pelik sikit n ssh sikit, jd last2 just Automatic Compactor jer yg dapat Bronze Medal.


Jd nie ak share sikit gambr n video..


Nie yg Multi Angle Slider





video

video


Ni lak video untuk Auto Compactor 2, video nie haney yg wt, jd kredit kt die la video nie..


video



Di kesempatan nie ak just nk share yg Group ETP ak yg wt Aromusica 2 masuk la Electrex aritu.. Electrex nie cam Electrical Exhibition la yg just judge lebih kt Electrical part.. Pastu kami masuk la ETP punye categori.. Last2 dapat la no1.. hehe.. Kepade grup ETP ak, korang memang power arr..

Sunday, October 17, 2010

Aromusica (Engineering Team Project 63)






Sem ni, sebagai 3rd year 1st sem student kt UTP, ak kne la ambik subjek Engineering Team Projek.. Team ak terdiri dari ak, Rush,Man,Fazren,Ohm n Privi. Supervisor lak Dr Risza. Team kmi ni dbri nme ETP 63.. kami kene wat 1 produk yang berasaskn engineering.



Sebenarnye dri skolah ak nk wt projek nie, tp xd kepakaran, just ad idea. skrg nie ad lak kne wt projek, jd ak pon nk try la realisasikan angan2 ak wktu skolah2 dulu wktu ad pluang nie kan. Wlupun Aromusica nie x betul2 dapat wt macam ak nak wktu skolah dulu, tp die da ad la ciri2 tu.. Nnt mane tau ad mse lg ak blh improve lagi kn. Camnepon projek ni perlukan kesabaran,ketelitian,kekreatifan,kerelaxan n paling penting kawan2..

Bahagian circuit, ak gune 2 PIC 16f877A, 2 motor driver, 2 speaker, 4 7segment display, n byk2 lg la.. xtersebut lak kt sni.. hehe..


 Sni ak nk share sikit gambar2 progress part circuit..


Test basic circuit kt breadboard dlu
Double PIC board yg ak design sebagai processor

Displayer circuit yg tgh wt (man yg buat)

Circuit da siap n da pasang kt body


Bahagian body lak gune bekas makanan,skru, plastic transparent n ad la 1 2 mende lg..
Sni ak nk share sikit gambar2 progress part body..

bekas makanan biase yg nk wt jadi body


da siap tebuk n letak speaker


da pasang circuit n siap potong body


da setel pasang


3 main switch yg kontrol music, bau n system


body yg da siap spray


da setel pasang smue
Basically, Aromusica ni gabungan Aromatherapy n Music therapy.. die terdiri dari 2 option, muSc n modE..

Aromusica ni mmg user friendly, pengguna boleh pilih option, boleh tutup lagu, tutup bau, kawal volume n mcm2 lg la ikut kehendak pengguna..

Dalam muSc option, 3 jenis perfume akan di campur ikut lagu 2, contohnye, bile music slow, bau lembut akan kluar, bile music keras, bau yg agak keras kluar. Dengan teknik nie, korang akan lebih enjoy lagu n bau 2. Pastu, slalu bile masuk bilik ad pewangi, pas 1 jam korang da x sedar kn bau die, tp klu pki option nie, korg akan sntiase bau wangi sebab badan kite x imune ngan 1 jenis bau. Sebab bau 2 bertukar2.

Dalam modE option lak. Korang boleh mix 3 or 2 jenis bau untuk bentuk 1 jenis bau yg lain. Korg boleh kawal kekuatan setiap jenis bau 2. Ni sesuai tuk org2 yg suke campur2 essential oil, dengan kaedah nie, dieorg x perlu campur cecair, jd kerja lebih mudah n kurang pembaziran.

Ni lak part2 design yang ak gune google sketchUP sikit.. hehe..

Body design yang ak wt sebelom start fabrication


Internal part yg terdiri dari fragrance releaser n fragrance mixer
Line merah, biru n kuning tunjuk cmne air flow die.

Ni lak ak ad simulate gune matlab cmne ak process signal music 2.. Pening gak program2 matlab nie.. hehe..







Pastu, kalu org kepale electrical, mungkin korang nk tgh scematic, jd ak share gk la kt sni.. Sori la gmbr x clear n lukis tgn jer..


displayer circuit


main board circuit


Ni lak poster tuk presentation aku.. Simple je.. hehe..



Buat pertama kalinye tuk blog kejebodo nie, ak nk share 1 video yg tunjuk cmne AROMUSICA nie berfungsi.. Kire kajebodo cm naik sikit la level da ad video kn.. hehe.. Tp video ni simple n pendek je n laju giler, harap dapat faham ap yang nk di sampaikn..


video

Sebenarnye bnyk lg mnde ak nak share pasal AROMUSICA nie. Tp ak mmg x reti la nk terang2kn n wt ayat2 panjang berjela. Jd nie je la yg ak sempat igt nk bgtau. Ad pape boleh jer nk tny lg kan nnt..

Papepon, ak da puas hati ngan projek nie, wlupon xdpt masok EDX, tp xpe la kan.. Dalam research ak, ak x jumpe lg produk or patern yg same cm Aromusica nie.. klu korg ad maklumat, share2 la ek..

Last2, trime kasih atas support kawan2, team mate(man,ohm,fazren,rusy n privi), supervisor(Dr Risza) n smue la yg patut d hargai..

Review..

Baru2 nie, tibe2 Fazren ad bgtau ak pasal 1 mnde.. Ad org cm review blog nie, cm x sngke gk ak..
Wlupon mnde nie da lame tp ak bru tau.. hahaha


Cmnepon, thanks la kt empunye blog 2..
Klu nk usyar cmne die review,  tekan sini..