Thursday, December 12, 2013

Sunday, December 8, 2013

Cara2 Hilangkan Calar Pada Lensa Kamera Handphone

Salam,

Kebanyakan smartphone sekarang dilengkapi kamera yang agak canggih, tapi, kebanyakannya xde cover.. So, camne jage pon lama2 die tetap akan calar..

Tanda2 die calar ialah bila ambil gambar cahaya, cahaya tu akan pecah or kalau orang putih panggil cloudy.. Kalau nk tukar lense sangat mahal kan, so sini aku nak share camne nak setelkan masalah nie dengan cara yang amat mudah dan murah..

Barang yang perlu ade:

1. Kertas pasir 2000, beli je kt mane2 kedai hardware, lebih kurang seringgit lebih je.


2. Minyak rambut / baby oil / pape je minyak yg licin..



Cara2nye:

Ambik sebahagian kecil kertas pasir tue, letak minyak tue, then, just gosok kt lense tue sampai puas.


Hasilnye:

Sebelum 
Selepas























Sebelom nie aku dah try pki ubat gigi, tapi xjalan, kene pakai kertas pasir gk.
Untuk kesan yang lagi baik, pakai kertas pasir yg lagi halus, 2000++ la..

Harap dapat membantu sape2 di luar sana, tapi, jgn lupa, pape jadi tanggung sendiri.. hehe..

CODE8 Graduation

Salam,

Baru2 nie yang xbaru sangat, cukup la setahun aku training kt MIMOS dibawah program CODE8. Program CODE8 nie name singkatan bagi Centre of Domain Expertise Acceleration..

Jadi pas setahun, grad la aku.. Nie gambar grad:



Sepanjang setahun, banyak mende yang aku dapat belajar,. life kat MIMOS pon sangat menyeronokkan.. Kat dalam MIMOS tu aku ditempatkan kt Reliability Lab bawah Product Quality and Reliability Engineering.. Sangat seronok keje kat lab nie.. Ia sebuah tempat yang aku datang dan balik keje dalam keadaan senyum sepanjang tahun.. hehe..

Jadi terima kasih teramat sangat kepada smue yang berjasa kt aku sepanjang 1 tahun bawah program CODE8 nie..

Walaupon aku harapkan diserap lepas training, tapi aku xdiserap, tapi, tuhan maha pemurah, MIMOS bagi aku lg 6 bulan lagi peluang tuk keje kat sini, atas program CODE8 PLUS namenye.. So dalam mase 6 bulan nie, aku kene la usaha lebih lagi. Aku sentiasa percaya usaha xakan mengecewakan aku..

Tue je nk share psl CODE8, hehe..

Wednesday, September 11, 2013

AT&T HACKATHON

7 and 8 Sept aritu aku ade join AT&T Hackathon. Program nie berlansung kt Westin Hotel. Team aku terdiri dari aku, lan, aizat, hanis, awis n hafiz. Jadi, ape yang perlu kami buat adalah buat satu mobile apps dalam mase 24 jam..

Kami smue datang dalam keadaan yg xprepare sbb mmg nk join untuk bljr je.. Pastu xd sape2 lak dalam team yg betul2 tau cmne nk buat apps.

Jadi, akhirnye, kami xdpt siapkn apps tu dalam mse yg ditentukan. Tapi kami smue dapat bljr byk mende kat situ..

Nie Marcos Lara, super programmer jemputan.

Team aku n org2 besar..

Team aku lagi..
Lepas je event nie, aku jadi smangt nk buat apps. Mcm biase, otak aku sentiasa generate idea baru, n aku x sempat nk buat, catat lak malas.. So sngt rugi kalau pasdni aku lupe je psl idea2 nie.. Harap psni dapat join lagi event2 camni.. Makan best tuuu..

Updating Blog

Macam biase, aku sangat jarang update blog, tapi blogging nie macam ade musim gk, kadang2 rajin, kadang2 malas.. Arini ade nengok blog member tu, so jadi smangt balik.

Sebenarnye bukan aku bz pon sekarang, idea pon banyak je, tapi aku sekarang banyak buang mase.

So aku kene banyak berubah pasni sebab ade banyak idea aku yang aku x buat n catat, then, lupe macam tu je, aku kene carik care yang sistematik tuk record smue idea, so xd la hilang begitu saja.

Takde mende sangat nk share, so nie ade keronsang aku buat tuk awek ak, simple je, Yang specel sbb aku buat gune kain baldu..


Sekian, terima kasih..

Monday, June 17, 2013

Bitmap Cloner

Selamat malam kepada semue.. Harini aku ade 1 lagi application yang aku buat nk share kat korang smue.

Application nie sangat simple tp agak banyak bugs sbb aku xd mase nk optimize and aku bukan pakar image processing n aku xpernah belajar image processing pon.

So, basically this application will create clone of moving object from video and save it as bitmap image. This style of art is popularized by Erdal Inci.

You can know more about Erdal Inci at http://erdalinci.tumblr.com/.. 
Since this application is open source, you can donate to Erdal Inci at given link if you think this application is useful.


So, how to use it:

1. Download the application from here.

2. Unzip the .zip file and run Cloner.

Cloner Application


3. Drag and drop a video into the application.

4. Set the background frame, start frame and stop frame.

5. See the result in Product tab and play it. Now you can see the clone effect created. Not all video file is supported.

6. Adjust number of clone to increase or decrease the number of clone.

7. Adjust speed to change the speed of the frame.

8. Adjust threshold to adjust the quality of the image.

9. Click save as bitmap image to save the result as bitmap image. The bitmap image should be created in the same folder as the Cloner application.

Here some basic tricks on creating the effect:

1. Make sure your camera is not moving while recording the video.

2. Convert to small video first.

3. Always open the Cloner application, close it, and reopen it before drag a photo to avoid crash.

4. Dont create too many clone.

5. Make sure your background frame dont have moving things.

Nie ade sample yang aku buat.. Kalau rajin aku tambah lagi.

Milipede wan, aku punye xnak masuk frame lak..

Segan aku wat video nie


source: youtube

source: youtube
 
You can also use the application to convert from video to bitmap image by using just 1 clone.

This application have several limitation and defect, if you want high quality product, please ask from Erdal Inci and dont forget donate to him.

 Nie je buat stakat nie, kalau aku rajin, nnt aku buat lagi, memandangkan nie open source application, sape2 je boleh tweak code die, so kalau rase aku punye code cam haram, anda dialu2kn untuk tweak coding aku.

Sekian Terima Kasih.. (^.^)

Wednesday, June 12, 2013

Simple Anamorphic Converter

Sori sebab lame sangat aku ambik mase untuk setelkan software nie. Sebenarnye dah lame aku siap software nie tapi takde printer nak demo camne nak gune.

Anamorphic nie ape sebenarnye kan?.. Secara ringkasnye, gambar yang kite nampak 3D dari sudut tertentu.

Sebab mende nie cam susah kalau nk buat manual and gune photoshop, so aku bermurah hati untuk buatkan korang 1 software free untuk wat mende nie. 

Lain kali kalau aku rajin, aku share equation camne nak kire die.

Jadi software nie akan convert normal image to anamorphic image.

Cara nak gune die sangat senang:

1. Download the software from here.

2. Unzip it and run the SimpleAnamorphicConverter.

3. Drag and drop an image to be converted into the application.



4. Adjust viewer distance and height base on the position you want to view the image.

5. Re-drop the image if the converted image quality is not so good.

6. Click "Save to PDF" to save the converted picture. The PDF file will be located same as the application folder named as "output.pdf".

7. Print the printed image and enjoy!!..

Some tips for a more realistic result.

1. Take the picture to be converted in the same angle as you want to see the converted image.

2. Take the picture with white background.

actual image


3. Crop the image nicely.

4. Adjust brightness and contrast to make the white background whiter.

modified image

Converted image

5. After print the converted image, cut some background to make it more realistic.

6. For small image, the effect are not severe using both eye, so, use camera or only 1 eye to see it.

7. Take the picture with complete shadow and never crop the shadow.

Sini lak ade some samples yang aku buat:








Selamat mencuba, sori terpakai bahase penjajah sikit, sebab senang sikit nk jelaskan gune bahase tu..

*credited to Jannah.. (^_^)

Thursday, April 18, 2013

Connect Points


Satu lagi simple coding dari aku.. Just untuk suke2..

Click dalam area kotak nie, klu nak clear balik, right click lak.


Monday, April 8, 2013

Cara2 untuk hilangkan calar pada jam

Memandangkan aku ade mase banyak lak malam nie, aku nak share camne nak hilangkan calar2 pada cermin jam lama.

Step2 macam nie ade banyak kat internet, tapi maybe care aku agak detail sikit n pakai barang2 yang kite senang dapat kt malaysia nie.. Secare jujurnye aku pon banyak refer internet n aku rase nie care yang paling baik untuk aku.

Sebelom n selepas:





Nie lak sebelom n selepas yang tangkap pakai flash, so  nampak la calar2 nie kalau pakai flash:



Jadi bahan2 yang diperlukan sangat simple:

  1. Kertas pasir 600 and 2000, kalau xd 2000, pakai 1500 pon dah oke.. Kertas pasir nie boleh jumpe  kat kedai hardware. Seringgit je sehelai. 

  2.  Minyak, kalau aku pakai minyak zaitun, nk pakai minyak pape pon boleh, asalkan licin.
  3. Ubat gigi. pape brand pon bantai je..
Care2 die pon sangat simple:

  1. Mule2, letak kertas pasir 600 atas kain yang agak tebal, pastu gosok jam tu sampai kesan2 calar yang dalam hilang.
  2. Pastu, letak minyak atas kertas pasir tu n teruskan menggosok.
  3. Bile agak2 kesan2 calar dah hilang, mase untuk kilatkan balik permukaan jam tu. Letak lak kertas pasir 2000 atas kain tadi n gosok sikit2 kalau ade lagi kesan2 calar sikit2.
  4. Pastu, letak air n ubat gigi atas kertas pasir tu n gosok la sampai puas or keluar jin.
  5. Kalau dah puas, boleh la basuh jam tu n moga2 jam tu semakin kilat bersinar2.

Jam aku nie aku dah pakai selame 9 tahun, aku lak pemakai jam tegar yang xpernah tanggal jam, aku sentiase pakai jam waktu tidor, makan, mandi, menoreh getah, menebas, potong buah sawit n etc, so memang banyak sangat calar, gambar sebelom yang kat atas tu pon sebenarnye aku dah gosok dulu, lupe nak ambik gambar betul2 sebelom gosok. Kalau agak2 malas nak gosok sekali gus, boleh la buat sikit2.

Macam manepon, still x boleh same macam baru, tapi kos nk buat nie pon 2 ringgit je, so xd la kesah sangat kn.

Gud Luck kat sape2 yang nak mencuba.,.



Akart..


Tetibe rase nk buat programming lak.. So nie die simple programming yg konon2nye macam akar tumbuh.. Click kt area animation tu untuk clear screen.. 






Still ade bug n xseberape smooth, bug tu yang ade cam line die putus sikit.. dalam 1 mase, sentiase ade 10 node yang bergerak..

Cyclone Aquarium Filter

Memandangkan arini aku training, jadi aku boleh la balik awal, bile aku balik awal, boleh la aku update blog.

Ok, straight to the point, kali nie nak share pasal satu lagi experiment yang aku buat kat aquarium aku. Aku try buat cyclone system untuk filter air kat aquarium aku.. Dah macam2 care orang buat filter untuk aquarium nie, antare yang agak2 paling serupe ngn mende yang aku buat nie ialah swirl system.

Jadi, nie gambar kalau blom pakai cyclone system tu..
Pakai gambar lame je.. hehe..
Nie lak mende yang aku buat tu..

Nie lak video camne die jalan..

video


Tujuan mende nie ialah nak lambatkan mase untuk filter tersumbat, jadi xd la cepat sngt kene basuh filter. Malangnye, projek nie xbrjaya. Jadi memang adat lah kan experiment ade jadi n xjadi.. Jadi, kepade sape2 ade terfikir idea yang serupe, xpayah buat dah mende camni sebab mmg xjadi.. Sebab ape??, sebab density particle2 terlalu rendah compare to density air.

Sekian, semoga terhibur..

Wednesday, March 20, 2013

FishAutoFeeder

Malam nie lak aku nak share pasal antare eksperiment yang aku buat kat aquarium aku.. Bosan lah kan kalau ade aquarium pastu duk bela ikan macam normal je..

Sebab aku slalu balik rumah kat pahang n tinggalkn aquarium tu tanpa pemberi makanan kat ikan2 aku berhari2, jadi aku amat la memerlukan pemberi makan ikan secare automatik nie.

Jadi malas la aku nak cerite panjang, lagipon tak baik kan membuang mase pembace, so nie gambar die..


Material die just gune jam lame, bateri lame n plastic cover folio yang aku slalu gune tu. Bateri 9v tu just sebagai pemberat, jadi alat nie sangat la green technologi sebab bateri2 tu xkan habis sampai bile2.. haha..

bile pasang kat aquarium tu..


Care mende nie berfungsi sangat simple, jam tu akan gulung benang yang akan tarik pemberat tu. Jadi slow2 jam tu akan lepaskan tali tu n pemberat tu akan turun sikit2, ruang untuk makanan tu jatuh pon akan jadi besar sikit2.. jadi makanan akan jatuh melalui ruang tu..

Mende nie dapat bagi makan kat ikan selame 5 hari..

Dari pemerhatian aku, kadar makanan ikan yang jatuh dalam satu hari adalah tetap, tapi makanan tu akan jatuh secare rawak dalam jarak mase yang singkat n makanan tu akan sentiase jatuh sikit2.. Auto Fish Feeder yang ade kat pasaran skrg nie akan bagi makan ikut selang jangka mase, n bagi banyak makanan sekaligus.

Jadi, kelebihan mende nie compare auto fisf feeder yang ade kat pasaran ialah die xakan mengerohkan air, sbab makanan xakan kembang dalam air, filter air lambat kotor, makanan diberi secare rawak mcm natural condition, ikan pon cepat besar sebab sentiase makan..

Tapi nie semue hanyalah pemerhatian amatur aku je, aku bukan pakar pon pasal ikan2 nie.. aku masih lagi tengah fikir better design for this auto fish feeder.. Nanti kalau aku rajin aku update lagi pasal nape care nie lagi bagus dari auto fish feeder biase.. 

Sekian Terima Kasih.. Selamat Malam..

Sunday, March 10, 2013

Colour Sucker..

Ak buat nie tuk Jannah, asalnye ade name die kt setiap bulat2 tu, tapi sbb berat sgt, aku xltk la nme 2.. sobb2..

Macam biase, click je kt mne2 untuk create belon tu.. Nnt belon tu kene sedut n hilng kt tengah2..


Memandangkan page nie akan ade 3 mende camni sekali gus, so maybe die akan berat sikit bg laptop2 yg slow.. So, jika die slow sgt, blh la bkk post nie kt tab lain.. Jadi xd la berat sgt nnt..

Saturday, March 9, 2013

CloudersCO

Clouders second version.. Same je cam clouders yg lame, just colourfull.. Saje2 nk main colour lak..

Click anywhere within the box area to create the colourful cloud..

Friday, March 8, 2013

Request - code - wan1

Sebagai memenuhi request orang.. hehe.. Click byk2 kali kt dalam kawasan kotak kt bawah nie.. Pandai2 la decorate sendiri..


Btw, memang syok sebenarnye buat programming pakai object oriented nie.. Lagi2 kalau buat graphical.. haha..

Hidden name to macam ade magnet, so klu korg click jauh dari name tu, makin kuat la die melantun2 sbb bola2 tu ade momentum.. kalau nk syok click la jauh2 n byk2.. Lepas lame2 nnt.. bola tu akan hilang sendiri slow2..

Nak download lak click sini: DOWNLOAD

Thursday, March 7, 2013

Clouders

Penat giler main futsal mlm nie.. Da balik2 penat abis, tapi tadi waktu training ade dapat idea nk wt programming, so aku buat je la jap sebelom tido walaupon penat tahap gaban..

Satu lagi open souce programming aku buat.. Kali nie pakai object oriented, da xpki procedural programming.. hehe.. Da mule advance sikit..

Kalau sape nk nengok aku rindu sape, click la byk2 kt kotak bawah nie.. Right click lak untuk clear balik.. Click la byk2 sampai nampak ape yang aku tulis..



Selamat mencube.. hehe.. sape2 nk mende2 camni meh sni request, aku buat kan free je, kalau yg simple2 la.. haha..

Tuesday, March 5, 2013

nim-0

Aku sebenarnye agak minat main2 programming nie, lepas belajar aritu pon aku keje sebagai programmer kat Just Mobile. Saje nak mencube. Mase depan aku agak cerah kalau stay kat situ, tapi aku x minat ngan jalan hidup yg kene tempuh kat situ. Aku lebih suke mempunyai keje yang tetap, pastu jadi open source programmer sebagai mengisi mase luang. Mungkin ramai yg berimpian jadi hackers, tapi bg ak, ak lebih suke jadi open-source programmer.

Jadi, sekarang aku ade mase free2 sikit, aku develop la simple2 game untuk share secare percuma.

NIM-0 nie merupakan game kedua aku lepas game congkak, tapi game congkak tu AI die terbengkalai sebab agak rumit n aku xde mase nk buat. Walaupon game nie simple tapi bagi aku ok la sebab free n sebagai permulaan.

Game nie senang je nak main, korang ambik beberape kotak, pastu AI aku akan ambil lak kotak lain.. sape yang ambik kotak last akan menang. Bilangan maksimum kotak boleh diambil sekali jalan lak bersamaan bilangan lebar kotak tu. Contohnye klu yang 3X3, korang blh ambk 1 or 2 or 3 bijik kotak skali.

Kalau korang tere, try la kalahkan aku punye simple AI nie.. hehe..

Untuk lebih flexible, ak buat 2 versi game nie. Yang exe file n yang javascript punye. Tapi dua2 amat ringan sebab smue UI dibuat menggunakan coding.

Yang exe, korang boleh download kt sini. Pastu boleh la run je kt komputer korang tanpa install.

Yang kat bawah nie lak javascript punye version.



Programming merupakan perkara yang amat bagus untuk latih minta. Bak kate Steve Jobs : "Everybody in this country should learn how to program a computer... because it teaches you how to think." Antara programming yang banyak pakai otak ialah untuk develop game. Antara develop game yang paling banyak pakai otak lak ialah develop IQ game. Sebab tu la ak memilih buat game IQ.. hehe..

Sekian saje dari aku kali nie.. Doakan aku ade banyak mase terluangan, so boleh la ak completekan nim-+ yang merupakan tujuan asal game nim nie ak buat n satu lagi game IQ yang aku baru dapat idea semalam.

Monday, February 25, 2013

Aku Tention Putus Cinta..

Daripada post yg lepas2, klu korang mengikuti ape yg aku post, jadi termaklum la kt korang smue yang aku dah pon putus ngn Tipah setelah lebih kurang 6 tahun bercintan-cintun. Ape yang korang mungkin xtau pulak, Tipah sudahpon melansungkan pertunangan ngn jejaka tampan pilihan die. Jadi, moga hubungan Tipah ngn jejaka bertuah tu berkekalan hingga ke jinjang pelamin.. Moga mereka berbahagia hingga akhir hayat. Amin.

Jadi, lepas kene dump ngn Tipah tu, mmg ak giler tention la, kalau korang bce blog nie dari awl pon nmpk cmne aku giler2 sayang kt Tipah dulu n memang hampir smue post kt blog nie dulu berkisar pasal Tipah je. Sebab tention punye pasal, byk giler la jerawat ak naik ibarat cendawan tumbuh selepas hujan.

Dipendekkn citer n straight kt ape aku nk share arini, aku terpaksa la ambik beberapa tindakan untuk aku elakkan dari trus tention, hilang fokus, xd smangt n mcm2 lg la.. Antaranye ialah:

1.Carik awek baru.

Antare care paling berkesan untuk lupekan org ialah ngn mencari pengganti, so aku pon carik la pengganti Tipah. Seperti yang ak war2kn sebelom nie, skrg aku ngn Nurul Jannah.

Sape cakap x comel ak sepak..

Jannah nie amat la memahami n supportive, die byk sgt buat ak hepi2.. Ade mase bile ak giler2 tringt kt Tipah, die sanggup benarkan aku carik balik Tipah. Tapi watpe aku nk ganggu Tipah balik kan kalau aku ngn Tipah masing2 dah dapat pasangan yg terbaik. Jannah nie pon mmg dari kecik2 lg aku dah crush kt die.. hehe..

2. Tanam pokok.

Aku memang orang yg sangat suke tanam pokok, jadi, untuk elakkan aku tringat kt kisah2 lame tu, ak tanam la pokok untuk sibukkan diri. Selain tanam pokok, aku gak wat eksperiment kecil2lan kt pokok2 tu. Untuk maintain pokok sihat memerlukan komitmen yang tinggi seperti kene siram tiap hari n perlu kekalkn nutrition yang seimbang, so bagus la untuk aku.

Pokok2 kesayanganku..
3. Bela ikan n Siput

Macam pokok gak, memelihara ikan nie memerlukn komitmen yg tinggi, kene jage kualiti air, kene slalu cuci, kene bagi makan tiap hari.. Sebelom nie ak ad 3 ekor siput, tapi abes mati sbb ak masukkan ikan, rupenye2 dieorg xleh duk skali, nnt gaduh.. so siput2 ak dah mati.. Sedih2, tp ak tetap plan nk ambik lagi kt empangan batu nnt.. Ikan aku lak tinggl 4 ekor je, selain setakat bela ikan, aku jugak buat eksperiment kecil2lan..

Aquarium kecilku
Siput aku dulu..
4. Beriadah

Waktu2 malam yang free lepas keje, aku slalu g swimming sekarang nie, so dapat la aku hilangkan tention, kalau lepas hujan aku xg swimming sbb sejuk2, so aku pergi la jogging yg bosan or pergi gym. Gambar gym xd sebab gym tu buruk sgt.. haha..

Kolam tempat aku berenang-renang ketepian..
5. Main gitar

Dulu2 aku belajar main gitar nie untuk hiburkan Tipah, supaya die xbosan ngan aku n supaye die rase beruntung dapat bf reti main gitar, tapi sekarang gitar nie jadi peneman aku waktu bosan2 la.. Tapi kalau agak main gitar pon x hilang tention gak.. Hempuk je gitar tu.. maka ranap la gitar kesayangan aku..

Banyak kenangan aku ngan gitar nie..

Keadaan aku sekarang memang dah banyak bertambah baik, tapi tetap x mcam dulu, cian kt MIMOS sbb aku dapat beri lbh kurang 30% je dari ape yang aku mampu beri dulu, walaupon 30% je, tapi tak bermakna aku truk sangat keje.. Hehe.. Moga keadaan semakin baik dengan sokongan teguh dari Nurul Jannah comel.

Saje2 nk share kt korang, mungkin ade orang yg melalui saat2 xsyok mcm yg aku lalui, so, blh la dieorg ambik alternative secare baik untuk selesaikan masalah n memperbaiki keadaan.




Friday, February 22, 2013

Wayar oh Wayar..

Memandangkan arini dah dikire esok luse pas ak update aritu, so better la ak update lg blog nie..
Harinie pon nk update mende bosan je..

Slalu wayar2 kt plug2 tu berselirat n xcntik mata ak nk tgk..

wayar2ku berselirat mcm otak ak skrg gk..

Jadi keadaan nie amat la ak x suke, lagi2 cable laptop n charger handphone tu bile x pki mmg bersepah.. klu nk simpan elok2 malas la pulak..

So penyelesaian mudah ak, g je la ambk mne2 kotak, ltk je bwh die.. So klu yg x pki tu, gulung2 n letak je dlm tu..

So xd la buruk sgt dh gayenye..


Tapi edisi ak nie mmg sengkek la, so klu korg yg x sengkek tu ambk la kotak2 yg warne warni yg cntk2 skt, buat penutup untuk kotak tu, buat mcm longkang2 kecik kt tepi kotak bg wayar tersusun bile dikeluarkn dri kotak..

2 je nk share buat skrg.. Moga beri manfaat kt spe2,, klu x bg mnfaat pon hrp xbg ap2 kesulitan kt org lain pon dh cukup la kn..

Monday, February 18, 2013

Sarang telor as my greatest laptop cooler..

Xd pape nk post.. Jd letak je la pape pon yg ak buat skrg..

Kalau agak2 sengkek mcm ak, pakai je la cooler cmni.. murah n jimat..

Saje2 je share.. Mne la tau kn dpt bg inspirasi kt org lain..

Esok luse ak update lg klu rajin.. haha..

Monday, February 4, 2013

Up-Dating with Kejebodo

Setelah sekian lame menyepi tanpa post kt blog nie, akhirnye saat ini ak berpeluang create 1 post kt sni. Jadi tujuan post ni ialah sebagai permulaan baru n update ap2 yg dh berlaku selame ak menyepi nie..

Ok, mule2 skali, selamat tahun baru 2013, awal muharam 1434 hijrah, thaipusam, selamat hari jadi Jannah n smue2 la yg ak dh terlepas nk wish. 

First skali ak da tamat pengajian kt UTP, jadi tahniah kepade smue2 graduan UTP yg skali ngn ak..

Lepas UTP ak dapat la offer dari beberape company termasuk INTEL, Agilent n etc2.. Tapi ak memilih untk masuk cmpny kecik bername Just Mobile sebagai Mobile Application Developer.. Kt Just Mobile mcm2 la berlaku.. nnt ade mse ak cite. pastu ak kluar la dri company tu..

Then,trus la ak masuk MIMOS untuk training dbwh program CODE8 selame setahun.. jadi skrg da lbh krng bln ke 3 ak keje kt MIMOS n smuenye berjalan lancar...

Selain tu, selepas 6 tahun bersama Latifah, akhirnye ak mengaku kalah n berputus asa untuk carik die dh.. ak hormat ngn keputusan die meninggalkn ak, smoga die dapat carik org yg terbaik untuk die.. jadi ak mulakan hala tuju baru ngn hubungan ngan awek cml baru bernama Cikgu Nurul Jannah.. Skrg lbh kurang 3 blh gk hubungn kami n smuenye berjalan ngn sweet.. hehe..

Rupa sebenar Jannah, klu korg jumpe jgn kacau tau.. hehe...

Bile mule keje, mase untuk kejebodo dh x mcm dulu, ak xdpt nk atur mase ngn baik lagi untuk laksanekn idea2 baru ak.. oleh kerane MIMOS x perah otak ak, otak ak ad byk ruang untuk fkr mcm2 idea, tapi xd mase nk buat, then fokus ak mule hilang sebab ak asyk fikirkn idea2 tu, selagi ak x buat, selagi tu la ak asyk fkrknnye.. Sbb 2 la asyk mengelamun sampi accident smlm.. arini dpt mc duk kt rmh tenangkn jiwa.. haha..

Then sbb putus ngn Latifah sblm nie, ak agk hilang arah sbb slame nie die la inspirasi ak.. 2 la sbb lme je menyepi.. tapi skrg ak da dpt inspirasi baru ngn awek baru.. 

Jadi, post nie sebagai tanda positif yg ak da mule dapat luangkn waktu untuk kejebodo.. Smoge smuenye berjalan lancar..

Sebagai isi kepade post nie, ak ad 2 video yg ak buat animation untuk Jannah.. ak pakai google sketch up je.. Sbnrnye effect die cantik je, tapi sbb laptop da uzur, jadi xdpt nk capture screen ngn high resolution.. 

Yg nie sempena bday Jannah...

video


Nie lk saje2 je ak buat..

video

Harap2 smue akn menjadi lbh baik pasni..